+32 (0)476 83 22 29

Ga chronische stress te lijf met deze 5 tips

30 juni 2015 coaching, Consultea, stressbeheersing, talent Reacties uitgeschakeld voor Ga chronische stress te lijf met deze 5 tips

ontspan!

Laatst kreeg ik de kans om voor een aantal klanten van HDI (Handel, Diensten, Industrie- een sociaal secretariaat met kantoren in Aalst en Gent – www.hdi.be) een infomoment te verzorgen over burn-out. De aangepast wet op de psychosociale risico’s is immers al een tijdje een feit.  Kleinere werkgevers hebben echter vaak geen idee hoe ze deze wet kunnen toepassen in hun omgeving. Laat staan dat ze zichzelf als een mogelijke kanshebber voor burn-out zouden zien. Toch wijzen wel meer cijfers in die richting: Het Steunpunt Innovatie en Arbeid achterhaalde bijvoorbeeld dat bij zelfstandige ondernemers de kans op burn-out groter is dan bij werknemers. Het is niet moeilijk om dat te begrijpen.

  • Burn-out treft vaker bevlogen mensen die doorschieten in hun enthousiasme en passies en maar blijven gaan, gaan, gaan… soms tot ze keihard de muur in gaan.
  • Burn-out wordt in de hand gewerkt wanneer er onvoldoende waardering is (99% van de mensen die symptomen van burn-out vertonen, geven dit als de hoofdreden aan). De zelfstandige ondernemer staat vaak alleen, heeft niet altijd een klankbord, moet alleen opboksen tegen alle obstakels die hij tegenkomt op zijn weg en krijgt niet altijd waardering voor waar hij mee bezig is.

Daarom koos ik tijdens de infosessie niet enkel te focussen op hoe ze burn-out symptomen kunnen herkennen en bespreekbaar maken bij hun medewerkers maar wou ik hen ook zelf wat tips  meegeven om er zelf uit te blijven. Als trouwe lezer van mijn blog wil ik jou deze natuurlijk niet onthouden.

Wanneer je continue dagelijkse spanning ervaart zonder ontspanning dan spreken we van chronische stress. In je lichaam vertaalt zich dat door de productie van cortisol wat op termijn allerlei schadelijke effecten heeft: je immuunsysteem verzwakt, je krijgt lichamelijke klachten,  je kan niet meer slapen, … Wanneer je niet ingrijpt ga je richting overspanning en uiteindelijk misschien zelfs naar een burn-out.

Een burn-out is dus eigenlijk een signaal van je lichaam dat het welletjes is geweest, dat het lichaam niet meer mee wil. Het is een beschermingsmechanisme, een soort van resetting, de stekker eruit en opnieuw beginnen …

De oplossing = het verlagen van je stressniveau dus: ontspanning

  1. Breng jezelf op verschillende momenten tijdens de dag tot rust

    1. Door een paar minuten diep in en uit te ademen: tel bij het inademen tot 4,5,6 (bouw geleidelijk op) en doe hetzelfde bij het uitademen
    2. Laat je kin op je borst zakken, sluit je ogen en rol je hoofd van links naar rechts. Kom niet verder dan je schouders, het is niet de bedoeling je hoofd helemaal rond te draaien. Da’s trouwens helemaal niet goed voor je gewrichten. Bang voor de vreemde blikken van je medewerkers of collega’s? Het toilet is de perfecte dekmantel.
  2. Beweeg
    Kies een sport die bij je past en beoefen deze regelmatig. Laat een drukke agenda je niet verleiden tot het annuleren van je sportbeoefening. Dat is net de vicieuze cirkel waar je uit wil raken. En lukt het even totaal niet: maak dan elke dag een kleine wandeling: ga zelf een broodje kopen, ga naar toilet op een andere verdieping, doe een kleine boodschap. En geniet van dit momentje dus zet het niet op een lopen want ‘ik heb geen tijd en ik moest al terug geweest zijn !” Stap je rustig: tel je stappen (zo denk je niet aan iets anders) of zeg in je hoofd ‘links’, ‘rechts’ telkens je een voet vooruit zet.
  3. Neem een middagpauze  neem een middagpauze
    Eet samen met een collega je boterhammen op, ga even weg van je werkplek, maak een kleine wandeling (twee vliegen in één klap, zie tip 2) en maak er geen halve (en ook geen hele) overlegmeeting van. Simpel, makkelijk te realiseren en een sterke buffer tegen nefaste stress.
  4. Zoek een sparringpartner
    Een mentor, coach, iemand die in een ander bedrijf een gelijkaardige functie uitoefent, … . Iemand die zonder oordeel of veroordeling naar jou wil luisteren vanuit oprechte interesse en nieuwsgierigheid. Ga voor iemand die buiten jouw werkcontext staat. Iemand bij wie je zonder risico je stress kan evacueren en die je tegelijk terug op positieve sporen kan brengen. Iemand van wie je aanvaardt dat hij of zij je een spiegel voorhoudt .
  5. Gebruik je talentendroom je ideale baan
    Als zelfstandig ondernemer had je ooit een droom… een droom om iets in de wereld te zetten vanuit je sterktes, je vermogens, datgene waar je goed in was en waarvoor je heel veel energie voelde. Wanneer je onder aanhoudende stress staat dan verlies je vaak je een deel van je mogelijkheden of ga je je talenten overdrijven. Dit zorgt voor energielekken.m Je vraagt je misschien momenteel af waarom je er ook alweer mee was begonnen, met dat zelfstandige ondernemen, zodanig kunnen je energiegevers ondergesneeuwd geraakt zijn doordat bij zelfstandig ondernemen zoveel meer komt kijken dan je ooit voor mogelijk had gehouden.
    Stop het lekken door op zoek te gaan naar manieren om terug in je kracht te komen. Loopbaancoaching kan je daarbij mogelijk helpen. Lang niet alle loopbaancoachees komen immers bij een loopbaancentrum terecht vanuit het idee dat ze van werk willen veranderen of met het idee spelen hun zaak op te doeken. Verre van… en meer dan helft van zij die toch met die vraag bij ons terechtkomen zien na het loopbaantraject weer meer perspectief en mogelijkheden die hen terug bij hun energie brengen ZONDER daarvoor drastische beslissingen te moeten nemen. De oplossing zit soms in kleine dingen die je niet meer zelf ziet doordat je verstrikt bent geraakt in heel veel praktische en andere bezwaren.

Hopelijk helpen deze tips jou ook. De deelnemers aan de sessie vonden ze alvast waardevol in de strijd tegen de nefaste gevolgen van negatieve stress.

About the author