+32 (0)476 83 22 29

Stop met piekeren: mijn gouden tip voor succes

27 februari 2015 coaching, Consultea, stressbeheersing Reacties uitgeschakeld voor Stop met piekeren: mijn gouden tip voor succes

Wie langdurig onder grote druk staat, ervaart dat op verschillende manieren: sneller eten naar binnen werken, een gevoel van gejaagdheid, oppervlakkig ademen waardoor je allerlei kwaaltjes kan krijgen, je hersens slaan op hol, het werk niet van je af kunnen zetten, het gevoel hebben niet meer tot rust te kunnen komen. Leren ontspannen kan helpen. Ik deel graag een heel persoonlijk verhaal met jou. En geef je vervolgens gratis en voor niks 5 ontspanningstips die echt werken.

piekeren quote

Mijn verhaal

Als controlefreak ben ik heel vaak al aan het denken aan straks, morgen, overmorgen, …. en heb ik het er dus moeilijk mee dat niet alles verloopt zoals ik het had gepland. Het gevolg hiervan is dubbel: piekeren over wat er nog moet komen en nooit helemaal in het ‘nu’ aanwezig kunnen zijn. Altijd beslommeringen die mijn hoofd insluipen. Als coach redelijk problematisch,… en een paar jaar geleden tijdens mijn coachopleiding werd ik daar op onzachte wijze mee  geconfronteerd. Tijdens een supervisie die ik helemaal verknoeide kwam de feedback van de supervisor keihard aan: ik had de overtuigingen niet gehoord, er niks mee gedaan (kon ook niet want ik had ze niet gehoord), was dus ook niet op het juiste coachingsniveau geraakt en had geen verbinding opgebouwd met de coachee in kwestie. Een mini-existentiële crisis diende zich aan: een betere coach worden en een eigen coachpraktijk uitbouwen was mijn doel, maar ging dat wel lukken? Ging ik het ooit kunnen?  Ik zag mezelf nog net niet aan de bedelstaf omdat mijn droom aan flarden ging… Kortom: de val van het piekeren stond helemaal open.

Eerst heb ik het natuurlijk de supervisor verweten: de feedback was onterecht hard geweest en de anderen werden met meer mededogen aangepakt. Vond ik. Wat weken gingen er overheen, maar het liet me niet los. Ik was wel gaan inzien dat de supervisor met de beste bedoelingen haar feedback had gegeven en dat ze gelijk had bovendien! Hoe ik kon veranderen, zag ik niet. Ik besliste dan maar het als thema in te brengen bij het eerstvolgende bezoek aan mijn coach. Om een lang verhaal kort te maken: mijn ‘probleem’ had alles te maken met het kunnen leegmaken van mijn hoofd, het uitzetten van de piekerknop als het ware,  het kunnen ontspannen aanwezig zijn in een coachgesprek om zo volledig in te tunen op mijn coachee. Mijn coach daagde me uit om samen een ademhalings- en relaxatieoefening te doen en het verschil voor en na te ervaren. Sceptisch als ik ben, probeerde ik eerst de boot nog af te houden maar ging al snel overstag. Let’s get rid of it, dat was zo’n beetje mijn insteek. Ik werd heel erg uit mijn comfortzone gehaald maar de ontspanningstips die ze me gaf en die ze samen met mij oefende hebben hun effect niet gemist.

Het effect was verbluffend: het werkte echt. Ik slaagde erin mezelf ‘af te zonderen’, te stoppen met piekeren, mijn hoofd leeg te maken en mezelf op die manier helemaal voor te bereiden op het  volledig aanwezig zijn in het gesprek. De weken erna heb ik heel bewust dit nieuwe gedrag geoefend en op mijn examenoefening ging ik even de tuin in voor mijn ritueel. Mijn oefening was top!

Het ritueel gebruik ik nog steeds, in verschillende situaties. Het helpt me nog steeds, en steeds meer.

Ik ben er van overtuigd dat niet alleen ik hier baat bij heb. Als je er voor openstaat kan het ook jou helpen om tot jezelf te komen, alles terug wat meer in perspectief te zien en vooral: rustiger te worden. Want piekeren is inderdaad de verkeerde kant op fantaseren. Daarom deel ik in de volgende blogpost graag nog meer ontspanningstips met jou.

 

About the author