+32 (0)476 83 22 29

Over talent, ontwikkelpunten en skiliften

12 mei 2015 coaching, Consultea, talent Reacties uitgeschakeld voor Over talent, ontwikkelpunten en skiliften
skigebied-in-de-zon

talent op de skipiste

‘Je talenten zijn tegelijk ook je ontwikkelpunten.’

Dit statement werd gemaakt midden op een skipiste in de Oostenrijkse bergen, intussen enkele weken geleden. Helaas… maar daarover gaat dit artikel niet.

Als lezer van deze blog vraagt u zich hoogstwaarschijnlijk af of wij geen ludiekere onderwerpen konden bedenken, zo hoog in de bergen. Een sterk verhaal over razendsnelle afdalingen, stuntelige wedervarens op de zetellift, zelfs een onwaarschijnlijke vertelling over mierikswortelsaus die verkeerdelijk voor mayonaise werd aanzien, … jawel: die waren er ook. Maar dus ook langs de neus weg de vraag: ‘wat denkt gij daarvan, Els, kunnen uw talenten tegelijk ontwikkelpunten zijn?’

Ik denk het dus wel.

W., succesvol manager bij een goed presterende nichebank (J), kreeg het van zijn baas te horen: je enthousiasme is een heel sterk punt (in talententaal zou dat de ‘meetrekker’ kunnen zijn) en tegelijk moet je soms wat meer leren doseren. Nagel op de kop, niet specifiek omdat het om W. gaat (alhoewel  ik denk dat die baas hem redelijk goed kent), maar omdat je je talenten ook kan overdrijven. En dan worden ze valkuilen, kunnen ze anderen gaan ergeren en worden ze niet meer alleen als talent gezien. In momenten van stress of wanneer je onder druk staat kan je zo wel eens je talent gaan overdrijven. Het talent in actie is op dat moment niet productief meer. Alleen ben je je daar niet altijd van bewust op dat moment. En toch kan je wel leren om te doseren, waardoor je talent alleen maar waardevoller en efficiënter wordt voor jou en de anderen. Luk Dewulf noemt dat hefboomvaardigheden: je kan ze jezelf aanleren of je kan andere mensen in je omgeving inschakelen als hulpbron om je op dergelijke momenten even terug bij de les te brengen. Het gaat er niet om je talent in actie te verminderen of uit te zetten, maar wel vaardigheden (trucjes) te ontwikkelen die ervoor gaan zorgen dat je in die specifieke situaties beter omgaat met je talent.

Een voorbeeldje?

Stel: je hebt het talent ‘meetrekker’. Dit betekent dat je gemakkelijk impact hebt op anderen, spontaan de leiding neemt en anderen gemakkelijk kan overtuigen om mee te stappen in jouw visie of verhaal. Als je dit overdrijft word je misschien gezien als iemand die niet goed kan luisteren en steeds zijn willetje wil doordrijven. Een hefboomvaardigheid zou dan kunnen zijn om bewuster tijd te maken om te bevragen wat de ander wil of denkt zodat je ‘stormramgehalte’ afneemt. Of je kan met een persoon die je vertrouwt afspreken dat hij je een op voorhand afgesproken seintje geeft op die momenten dat jij volledig en te zeer opgaat in je meetrekker-zijn.

Zo’n talent in overdrive kan niet alleen je omgeving ergeren, je kan er ook zelf best veel last van hebben. En dan zie je dat talent zelfs niet meer als een talent.

Een coachee van me verwoordde het zo: ‘Dus jij noemt dat een talent, dat groot verantwoordelijkheidsbesef van mij (de ‘ja-knikker’ in talententaal)? Ik vind dat absoluut niet. Ik wou dat ik er wat minder van had.’ De coachee in kwestie had gelijk: ze overdreef haar talent systematisch waardoor ze op de rand van een burn-out stond en zich ALTIJD schuldig voelde wanneer ze eens een keertje voorzichtig ‘neen’ durfde te zeggen of iets voor zichzelf deed. De combinatie met een aantal andere talenten zoals de bezige bij versterkten dit nog. Het onder ogen durven zien van de overtuigingen die dit gedrag sturen en die durven uitdagen zal de eerste stap zijn naar het aanleren van nieuwe vaardigheden die leren om met de excessen van talent in actie om te gaan.

Je talenten kunnen dus wel degelijk je ontwikkelingspunten zijn. Mooi inzicht toch, zo boven op een berg vol sneeuw?

Wil je leren

  • Welke je talenten zijn
  • Hoe ze samenwerken
  • Hoe ze soms tegenwerken
  • Welke hefboomvaardigheden bij jou passen

Misschien is loopbaanbegeleiding dan wel iets voor jou?  Voor meer info: www.consultea.be/aanbod voor professionals

 

About the author