+32 (0)476 83 22 29

5 tips voor een gezond brein

15 juni 2016 Consultea, stressbeheersing Reacties uitgeschakeld voor 5 tips voor een gezond brein

zomertijd, tijd om te genietenDe zomer biedt traditioneel wat tijd om één en ander op een rijtje te zetten. Het jaar is halfweg, van de goede voornemens van 1 januari is bij sommigen niks meer te merken; anderen hebben effectief de hand aan de ploeg geslagen en hebben de voornemens omgezet in concrete acties.

De laatste tijd is er overweldigend veel bewijs voor het feit dat breinhygiëne, naast voldoende beweging,  ons in grote mate kan behoeden voor het ontwikkelen van chronische stress en dus van een burn-out. Daarom geef ik je hieronder graag een aantal tips mee om je brein optimaal te gebruiken EN te respecteren. Onderaan dit bericht lees je waar ik de mosterd haalde.

stop met multitasken1. Stop met multitasken, kies voor singletasken

Het is intussen ook wetenschappelijk bewezen dat we ons brein geen plezier doen met het oeverloos multitasken. En neen, ook wij vrouwen, kunnen dat niet. Ons brein springt gewoon van de ene taak op de andere, en terug, en terug… let er maar eens op. Vermoeiend! Maak eens een lijstje met jouw afleiders. En beslis hoe je deze gaat uitsluiten (je mailbox volledig sluiten, je gsm uit het zicht leggen en uitzetten, je deur dichtdoen, de radio uitzetten en in stilte werken, afspraken maken met je collega’s voor een ganse voormiddag ongestoord werken, …)

 

2. Eerst de olifanten, dan de konijnen (Elke Geraerts)http://www.dreamstime.com/stock-image-image31911221

Of met andere woorden: leer prioriteren. De meest mensen hebben ’s morgens het meeste energie. Dat is dus het beste moment om grote, belangrijke taken/activiteiten te plannen. Plan er zo niet te veel op een dag; 3 is echt een maximum. Dit zijn je olifanten. Na elke olifant mag je jezelf belonen met een aantal kleinere activiteiten of taken. Dat zijn de konijnen. Het gevoel van ineens een paar taken van je to do-lijst te kunnen afvinken, geeft energie en goede moed. Om aan de volgende olifant te beginnen…

de pomodorotechniek3. Gun jezelf tijdig pauze

In het boek van Luc Swinnen (Geef burn-out geen kans) spreekt hij van de ‘pomodoro’-techniek. Schaf je een keukenwekkertje aan in de vorm van een tomaat dat je kan opwinden tot 25 minuten. Wijd je 25′ aan je taak en gun jezelf bij het belletje een korte pauze. Na drie pomodoromomenten heb je een langere pauze verdient. Werkt ook met een wekker in de vorm van een citroen, een appelsien, …:) De essentie is dat je geest af en toe ontspanning kan gebruiken. Ook volwassenen kunnen zich maximaal tussen 10′ en 40′ concentreren.

eisenhowerbox prioriteringstool4. Gebruik de Eisenhowerbox

Urgente zaken zijn zelden belangrijk en belangrijke zaken zijn zelden urgent.

Dwight D. Eisenhower

Maak eens een lijstje van wat allemaal van jou wordt verwacht en klasseer elke taak vervolgens in één van de vier velden uit de Eisenhowerbox. Wees kritisch voor jezelf: niet alles is even belangrijk en niet alles is dringend. Je kan dit ook samen met je collega’s doen.

 

5. Zorg voor schermrustschermrust = gezond brein

Zeker in je vrije tijd is het een goed idee om gedurende langere tijd jezelf te deconnecteren van alle schermen. Ga in je tuin zitten, ga wandelen, lees een boek, hang een schilderij omhoog, schilder een kamer, … maar weersta aan de verleiding om je schermen te checken. Doe zit zeker een hele poos voor je gaat slapen: heb blauwe licht in Smartphone/tablet/PC zorgt ervoor dat er geen of onvoldoende slaaphormoon wordt aangemaakt waardoor je slechter inslaapt. En dan kom je in een vicieuze cirkel…

Daarom ook vragen wij onze kinderen om een uur voor het slapengaan telefoon en tablet weg te leggen, al zijn we daarin niet altijd even succesvol. Deze ‘onmisbare’ tools gaan in elk geval nooit mee de slaapkamer in.

Volgende keer leg ik je een handige methode uit om minder te piekeren.

Voor deze blog vond ik veel inspiratie in volgende boeken:

– Mentaal Kapitaal, Elke Geraerts

– Geef burn-out geen kans, Luc Swinnen

Geniet van de zomer en geef je brein wat rust.

Tot in september!

 

 

About the author