5 strategieën om je stress beheersbaar te houden
In Nederland liep vorige week de “week van de werkstress”. Dit initiatief gaat uit van de bevoegde Minister Acher. Omdat wij in België niet moeten onderdoen voor de Nederlanders op het vlak van stress, veroorzaakt door het werk, en burn-out draag ik op mijn eigen, bescheiden wijze graag mijn steentje bij. Daarom deel ik hier graag met jou 5 strategieën om je stress beheersbaar te houden, om erger te voorkomen. Ze vragen weinig tijd, helpen altijd. Het vraagt alleen wat inspanning om deze eenvoudige technieken te integreren in je dagelijkse leven. Maar je stress zal verminderen, dat garandeer ik je.
Symptomen van negatieve stress, en erger: burn-out, zijn immers de kwaal van onze tijd. En de gevolgen zijn ernstig:
- Iemand met diagnose burn-out is gemiddeld 189 dagen out en heeft een risico op herval van 19% als hij of zij niet adequaat wordt geholpen
- Liefst 1 op 4 medewerkers klaagt regelmatig van een ongezonde stressbelasting op het werk
- Tegelijk durft 20% van de mensen stress die veroorzaakt wordt door het werk niet bespreekbaar maken bij de leidinggevende uit vrees voor onder meer een negatieve beoordeling
Wanneer het evenwicht zoek is tussen je draaglast (dus wat je moet doen en wat je energie kost) en je draagkracht (wat je aankan en wat je energie geeft) en deze toestand houdt te lang aan dan krijg je stressklachten. De balans is uit evenwicht.
Wat kan je zelf doen om deze balans terug te herstellen?
1. Hou een stressdagboek bij.
Door dagelijks op te schrijven wat bij jou onprettige spanning veroorzaakt, maak je de oorzaken van je stress zichtbaar. Al snel zal je patronen ontdekken. Bedenk ook telkens wat je reactie was op de stressvolle situatie. En vraag je af of je je nadien beter of slechter voelde.
2. Kies bewust voor een andere reactie.
Als je reactie op een stresstoestand je stressniveau niet verlaagde, probeer dan iets anders uit.
een voorbeeld: je baas vraagt je dringend een rapport op te leveren nog dezelfde dag. Voor je het weet is je baas je bureau alweer uit. Het is 17u, je moet de kinderen afhalen en nog boodschappen doen.
Stressreactie: je begint oppervlakkiger te ademen, je lichaam spant zich helemaal op en je voelt een lichte paniek opkomen.
Andere reacties op de stresstoestand kunnen zijn:
- Je checkt eerst of het rapport ook de dag erna mag
- Je belt je zus/moeder of zij alvast de kinderen af kan halen
- Je vraagt je man alvast met het bereiden van het eten te beginnen
- Je stelt de boodschappen uit: er zit nog soep in de diepvries, voor één keertje kan dat ook wel eens
3. Maak een lijstje van activiteiten die je ontspannen en maak elke dag tijd voor ééntje.
- Zo is het bewezen dat 7 minuten een boek lezen (geen e-book) een positief effect heeft op je stress niveau
- 20 min wandelen in het groen is ook rustbevorderend
- Maar misschien verkies je een warm badje, een half uur spurten in de stad, luisteren naar je favoriete muziek op de I-Pod, spelen met je kinderen, yoga, een massage, …
- je kan natuurlijk ook tijdelijk wat minder werken, een groot project doorschuiven of uitstellen, …
4. Adem, adem, adem…
Wanneer stress toeslaat heb je de neiging om oppervlakkiger te gaan ademen, waardoor je vitale organen minder zuurstof krijgen en je allerlei lichamelijke ongemakken kan voelen. Je kan dit counteren door diep in en uit te ademen: adem in gedurende 5 tellen en adem uit gedurende 5 tellen. Herhaal dit een paar keer. Probeer een volgende keer dit 6 tellen vol te houden en bouw zo op. Bijkomende voordeel: door je op de ademhaling te concentreren leg je je andere (pieker)gedachten stil.
5. Weg met de rampenfilms!
Onze fantasie neemt het vaak van ons over: we zijn een kei in het ons voorstellen van allerlei erge dingen die zullen gebeuren als gevolg van … en die onze stress alleen maar doen toenemen. Zo durfde ik mijn oudste zoon heel lang niet alleen naar school laten fietsen: ik stelde me voor dat hij bij de eerste bocht al werd onderschept door een wagen, dat niemand zou doorhebben dat hij nooit was aangekomen (mijn man en ik waren immers aan het werk), dat hij de weg kwijt zou raken (we wonen op nog geen drie kilometer van de lagere school en oma en opa wonen halfweg …), dat hij een lekke band zou krijgen en in paniek zou raken, … Piekeren lost niets op! Integendeel, het immobiliseert je, houdt je gedachten gevangen en geeft allerlei ongemakken (slecht slapen, verlies van concentratie, krop in de keel, …). En de meeste van de dingen waar we ons zorgen over maken, gebeuren toch nooit. Stop dus met piekeren door
- Je gedachten op iets anders te zetten: ga wandelen, lopen, fietsen, zwemmen en maak je kop leeg
- Je piekergedachte te overdrijven zodat ze belachelijk wordt
- Door jezelf de vraag te stellen: wat is er nu het ergste dat er kan gebeuren? En dat is meestal een stuk minder erg dan je horrorfilms
- Door jezelf de vraag te stellen: wat is er nu het beste dan er kan gebeuren? Deze opwekkende gedachten kunnen helpen om het piekeren op te heffen en mogelijk het eerste stapje te zetten richting oplossing.
Mij heeft het al vaak geholpen. Benieuwd of dit voor jou ook van toepassing is.
succes! en geen stress als het niet direct lukt 🙂 de aanhouder wint want wist je dat je nieuw gedrag minstens 50 dagen moet oefenen alvorens het verworven is?
Toch wat hulp nodig? Schrijf je dan in voor mijn Personal Vitality Coaching-programma. Je vindt meer info op de pagina ‘coaching voor professionals’.