+32 (0)476 83 22 29

keuzekompas in organisaties: tool voor meer veerkracht

2 januari 2018 Consultea Reacties uitgeschakeld voor keuzekompas in organisaties: tool voor meer veerkracht

De afgelopen maanden mocht ik samen met collega Désirée van Notice the Difference! aan de slag met het keuzekompas bij één van onze klanten. De organisatie in kwestie staat voor grote veranderingen. Beter gezegd: de organisatie zit middenin een ingrijpende transformatie en beseft dat medewerkers over voldoende veerkracht dienen te beschikken om zich daarin staande te houden. Het gaat zelfs verder: CEO en managementteam beseffen het belang van het kunnen maken van een sterke keuze voor elke medewerker. Een sterke keuze is een keuze die vertrekt vanuit wie je bent, wat je drijft, en wat je nu, op dit moment, wil realiseren in je leven.

De vraag van onze klant was niet eenvoudig: hoe kunnen we onze medewerkers ondersteunen in het maken van authentieke keuzes over wat ze wel en wat ze niet willen doen, over hoe ze hun job zelf vorm willen geven, over welke stappen ze willen zetten in hun loopbaan en in hun leven ? Hoe zorgen we ervoor dat onze mensen zichzelf niet verliezen in deze VUCA-wereld ? En tenslotte, hoe helpen we hen om helemaal in hun kracht te staan in datgene wat ze doen, of het nu gaat over professionele of persoonlijke keuzes ?

Deze uitdagingen vragen om een diepgaande individuele aanpak. In deze context gingen we aan de slag met het Keuzekompas dat op vrijwillige basis aan elke medewerker werd aangeboden. Coaching is immers nooit een verplichting, maar eerder een warme uitnodiging om aan zelfreflectie te doen en om aan persoonlijke ontwikkeling te werken. Zowat 90% van alle personeelsleden ging in op de uitnodiging om een individueel Keuzekompas®-coachingtraject op te starten. Op zich reeds een behoorlijk succes.

Intussen zijn alle coachinginterventies achter de rug. En de effecten bleven niet uit… Mensen worden zich meer bewust van de factoren die hun keuzes beïnvloeden, en van het feit dat zij zelf aan het stuur zitten van deze keuzes. Ze leren om beter voeling te krijgen met de gevolgen van hun keuzes, en om zich hierbij OK te voelen. Hoewel sommigen wat schrik hadden zichzelf tegen te komen tijdens de coaching, was het voor hen vaak ook een bevestiging van wat zij onbewust reeds wisten. Maar door het innerlijk kompas voor zichzelf helder te verwoorden, versterkten de meeste coachees het gevoel van coherentie in wat zij aan het doen waren. De coachees wiens taakinvulling teveel afweek van hun intern kompas, werden uitgenodigd om in dialoog te gaan met hun leidinggevende, zodat er gezamenlijk naar een oplossing kon gezocht worden.

Dankzij de Keuzekompas®-coaching zijn bepaalde persoonlijke thema’s makkelijker bespreekbaar geworden binnen de organisatie. De dialogen tussen leidinggevende en medewerker worden immers zoveel authentieker wanneer mensen mogen zijn wie ze zijn. Het Keuzekompas® heeft hier ongetwijfeld toe bijgedragen door taal te geven aan wat moeilijk uit te spreken is.

 

 

 

About the author